DELA

Åland lockar många finlandssvenskar

HELSINGFORS. Finlandssvenskarna flyttar helst till Vasaregionen, Åboland och Åland. Nyland och norra Österbotten har däremot förlorat många svenskspråkiga under de senaste fem åren.
Tydliga trender i finlandssvenskarnas flyttningsrörelser är en dragning till studiestäderna och till kommunernas centralort. Det här visar rapporten Finlandssvenskarna 2012 där demografiprofessor Fjalar Finnäs kartlagt vilka regioner som vinner flest svenskspråkiga inflyttare åren 2008-12.
– Studieorterna har en stark attraktionskraft och kan också erbjuda arbete efter studierna. Det växande näringslivet i Vasa drar till sig välutbildade unga både från norra och södra Österbotten och andra delar av Svenskfinland, säger Kjell Herberts, minoritetsforskare vid Åbo Akademi i Vasa.
Under de senaste fem åren har drygt 10 000 finlandssvenskar flyttat till en ny kommun. Många väljer Åland
Vanligast är det ändå att flytta inom den egna kommunen, vilket dubbelt så många gjort. Rörligheten över kommungränsen är störst bland unga i åldern 15-29.
Att Åland lockar många finlandssvenskar beror på goda jobbmöjligheter, närheten till naturen och för att man kan prata svenska överallt. Det tror lantrådet Camilla Gunell.
– Det börjar ofta med att någon kommer hit och får jobb, sedan flyttar familjen och mor- och farföräldrar efter. Många vill tillbringa ålderdomen på Åland, säger Gunell.
Läs mer i papperstidningen!

FNB-SPT/Heidi Hakala