DELA

Åland kan inte betala mer till mjölkbönder

Behörigheten stoppar all priskompensation för mjölkbönderna.
– Alla åtgärder är riktade mot utveckling, säger jordbruksbyråns chef Sölve Högman.
De åländska mjölkbönderna måste nu skrapa på redan tomma kistbottnar. ÅCA betalar efter den senaste sänkningen runt 35 cent per liter mjölk.
– Det är många faktorer som spelar in för likviditeten. Vi tappade det nationella produktionsstödet per månad och liter mjölk. Det fick vi sista gången 15 januari. Det kommer inte förrän i höst som en klumpsumma. Nu ska man ligga ute med pengarna, säger Nicklas Mörn, mjölkbonde i Saltvik Tengsöda.
Även om landskapsregeringen skulle vilja kan den inte ge stöd för sjunkande mjölkpriser. Priser för jordbruksprodukter är rikets behörighet.
– Vi har ju vårt landsbygdsprogram, men alla åtgärder är riktade mot utveckling. Vi kan delfinansiera till exempel investeringar eller marknadsföring. Sedan kan man funder på att ge extra stöd, men det är inte okomplicerat, säger Sölve Högman.
Vad är komplicerat?
– Vi har den här behörighetsfördelningen, och det drar också på oss kostnader. Vi ska diskutera och fundera över det här men kan inte ge några besked nu.
Näringsminister Fredrik Karlström håller fast vid sin målsättning om 1 000 flera mjölkkor på Åland.
– Den lever i högsta grad. I första hand är priset en fråga mellan parterna som köper och säljer, för marknaden. Det är ju olyckligt att världsmarknaden ser ut som den gör. Förhoppningsvis ska det vara en tillfällig svacka, säger Karlström.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson