DELA

Åland har världsrekord i antalet borreliafall

Det är procentuellt sett ovanligt att man blir sjuk av fästingar. Däremot blir ålänningarna ofta fästingbitna så det kan handla om ganska många åländska sjukdomsfall per år.
– Världsrekord, säger professor Dag Nyman.
I slutet av förra veckan möttes ett 15-tal forskare i Mariehamn för att diskutera de senaste resultaten i den så kallade Sting-studien. Det är ett samarbetsprojekt mellan åländska och svenska forskare som försöker belysa infektionsrisken vid fästingstick.
Pia Forsberg som är professor i infektionsmedicin vid Linköpings universitet börjar med att lämna ett någorlunda lugnande besked.
– Det är ovanligt att man blir sjuk av en fästing även om fästingen som biter bär på sjukdomar, säger hon.
I studien har var tredje eller var fjärde fästing burit på borreliabakterien. 2,2 procent av de som blivit bitna har fått symptom.
Det är en ganska låg siffra men enligt professor Dag Nyman blir så pass många ålänningar bitna per år så att den faktiska siffran kan röra sig mellan 300 och 350 borreliafall på Åland årligen.
– Så många är det ingen annanstans i världen. Det är ett världsrekord, säger han.
Forskarna är dock noga med att påpeka att rädslan inte ska ta över handen och hindra folk från att röra sig i skog och mark.
Enligt professor Peter Wahlberg fortsätter man att rekommendera de vanliga åtgärderna.
– Att klä sig ordentligt och ha stövlar eller strumporna uppdragna över byxorna och att sedan undersöka om man fått någon fästing på sig.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom