DELA

Åland får en egen ungdomspolis

Ungdomar som befinner sig i en gråzon och misstänks kunna börja begå kriminella handlingar ska nu fångas upp tidigare. Polisen på Åland har från och med nästa vecka en egen ungdomspolis.
– Jag ska röra mig i en miljö där ungdomarna finns för att få kontakt så tidigt som möjligt, säger Nicolai Båsk som börjar sin nya tjänst på måndag.
Att tidigt kunna gripa in när man märker att en ung person är på väg in i kriminellt umgänge är en av målsättningarna när polisen nu inrättar en ny tjänst som ungdomspolis. Polismästare Teijo Ristola berättar att man från polisens sida har märkt att det finns ett behov av den här typen av specialisering och att man därför nu har gjort upp en plan för hur ungdomsarbetet ska fungera.
Nicolai Båsk ska från och med nästa vecka fokusera på ungdomar i åldern 13-18 i sitt arbete. Han ska besöka ungdomsgårdar och andra ställen där ungdomar i regel befinner sig och kommer också att ha tät kontakt med skolor, fältarna och andra myndigheter. Men framförallt ska han prata med ungdomarna själva. Han tror mycket på vikten av kommunikation.
– Det gäller att vara aktiv, prata, vara social och faktiskt se personen. Mycket kan lösas om man bara tar kontakt, kommunicerar och befinner sig i samma miljö.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén