DELA

Åland får egen pridefestival

Nästa sommar arrangeras för första gången Åland Pride.
Det meddelar Regnbågsfyren.
I fjol var Regnbågsfyrens dåvarande ordförande Lina Antman inbjuden till första Gotland Pride och hennes erfarenheter därifrån har nu resulterat i att Åland inte kommer att vara sämre.
– Under det gångna året har funderingarna kring utformningen av en åländsk pridefestival klarnat och vi tittar som bäst på både budget och finansieringsmöjligheter, eftersom det naturligtvis inte ryms in i gängse verksamhetsbudget, skriver föreningen i ett pressmeddelande.
– Projektet är fortfarande i planeringsfasen, men vi kan i alla fall berätta att Åland Pride kommer att gå av stapeln under år 2014, i nuläget högst sannolikt under sommaren, men också hösten är en tänkbar tidpunkt.


En glädjeparad
För tillfället pågår diskussioner med samarbetspartners både på och utanför Åland.
– Programmet är som sagt under planering, men några mycket spännande föreläsare är redan vidtalade och vi kan i alla fall säga så mycket redan nu, att det kommer att innehålla både öppna och slutna (målgruppsinriktade) seminarier, författarträffar, filmvisning, fest – och, naturligtvis, en stolt glädjeparad! Det sista hade vi inte spikat, eftersom vi tycker att de andra bitarna är viktigare och inte bör överskuggas av karnevalkänsla och fjädervippor.
– Hur som helst, så har många, både inom och utanför föreningen hört av sig och meddelat att de mer än gärna går med i en parad om vi ordnar en sådan och till slut bestämde vi att det självklart också blir ett regnbågståg genom stan i samband med Åland Pride, skriver föreningen.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax