DELA

2,6 tjänster bort på Nordea

Nordea Åland minskar med 2,6 tjänster i slutet av nästa år. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som nu slutförts.
Samtidigt säger vd:n Jan-Erik Rask att varumärket skadats av styrelseordföranden Björn Wahlroos uttalanden.
Resultatet av förhandlingarna, som inleddes i augusti, är att ett personligt samarbetsförfarande inleds med 200 medarbetare. Även Åland berörs.
– Vi minskar med 2,6 tjänster i slutet av nästa år. Det sker genom naturliga avgångar, säger Jan-Erik Rask.
De som sägs upp erbjuds ett avgångsvederlag som baseras på hur länge personen varit anställd av banken. Jan-Erik Rask vill i nuläget inte uttala sig om vilka uppgifter de som berörs har. Först ska de individuella förhandlingarna avslutas.

Ingen bankflykt
I samma veva som beskedet kom att Nordea ska sparka flera hundra anställda avslöjades att banken för 22,5 miljoner kronor köpt en lägenhet i Stockholm till vd:n Christian Clausen. När sedan den finlandssvenske styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos sade till SVT Rapport att han gärna skulle höja Clausens lön så att han kunde köpa fler lägenheter så var skandalen ett faktum.
I onsdags uppmanade dessutom Sveriges finansminister Anders Borg missnöjda Nordeakunder att byta bank.
Men Nordea Åland har inte märkt att kunderna skulle ha minskat till antalet till följd av uttalandena, säger Jan-Erik Rask.
– Jag har bett mina medarbetare att uppmärksamma mig på om något sånt skulle uppkomma men det är klart att Nordeas varumärke har skadats.
Rask, som känner Björn Wahlroos privat, säger att svenskarna nog uppfattar honom som arrogant.
– Nalle måste veta skillnaden på vad han säger när han sitter med gänget i bastun och vad han säger på en presskonferens.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman