DELA

20-åring dömd till fängelse

En ung åländsk man har dömts till villkorligt fängelse för sex olika brott.
Några av dem begicks innan han var myndig.
I juli 2008 blev en person på Lilla Holmen i Mariehamn slagen i ansiktet, omkullknuffad och slagen igen då han låg på marken.
Gärningsmannen var den dömde 20-åringen som då händelsen inträffade var bara 17 år gammal. Han blev åtalad för misshandel.
Drygt ett år senare, i oktober 2009, gör 20-åringen sig skyldig till olaga hot då han hamnade i bråk med en annan man på Storagatan i Mariehamn.
Först handlade bråket enligt vittnen om att ”hötta” med nävarna mot varandra men situationen blev betydligt mer allvarlig då 20-åringen plockade fram ett järnrör ur ärmen på sin tröja. Han använde inte röret, som var stort som en batong, men han hotade att göra det.
Tre vittnen kunde styrka hoten.
20-åringen har också vid två olika tillfällen stulit sammanlagt tre nya och dyrbara cyklar som alla varit låsta. Dessutom greps han i augusti i somras då han körde bil i Mariehamn med flera narkotiska ämnen i blodet. Allt detta ledde till sammanlagt sex åtal: Ett för misshandel, ett för olaga hot, två för stöld, ett för straffbart bruk av narkotika och ett för grovt rattfylleri.
Eftersom misshandeln och stölderna begåtts som ung person och eftersom 20-åringen inte har några tidigare anteckningar i straffregistret valde tingsrätten att utfärda ett villkorligt fängelsestraff. Det är på 70 dagar, dessutom döms mannen till 20 dagsböter på sammanlagt 120 euro och till övervakning under ett år och tre månader. Han har körförbud till den 20 mars.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen