DELA

10 000 nya kvadrat för byggmaterial

I drygt 18 månader har Byggvaruhuset i Mariehamn grundrenoverat och byggt till. I morgon visar man upp vad en 6 miljoners budget har åstadkommit.
– Det är ingen vanlig presenning om vi säger så, skrattar Patrick Törnroos om den nya lagerlokalen.
I februari ifjol började Byggvaruhuset en grundrenovering av affärsbyggnaden i Mariehamn. Huset hade 47 år på nacken och i behov av grundrenovering.
– Det var i dåligt skick. Vi måste göra det här, säger varuhuschefen Patrik Törnroos.
Sedan dess har varuhuset byggts om i etapper. Enligt Törnroos har den ursprungliga lokalen grundrenoverats och vid midsommar i år avslutades bygget av den nytillkomna 1 100 kvadratmeter stora virkeshallen och den 2 300 kvadratmeter stora lagerlokalen i norra ändan. Sedan dess har tiden gått till att ställa varorna i ordning. Sammanlagt är den nya lokalen 10 000 kvadratmeter stor.
– Nu har sista biten trillat på plats. Tidigare stod man under bar himmel i regn och snö för att leta efter varor. Det här är en klar fördel för personalen och kunderna, förklarar Törnroos.
Lagerlokalen klassas som ett väderskydd vilket betyder att den är 30 procent öppen. Väggarna består av stryktålig tältduk och som bäst är det tolv meter till tak.
– Besthall som tillverkat duken säger att den håller lika bra som plåt. Den har en livslängd på 40 år. Det är ingen vanlig presenning om vi säger så, skrattar Törnroos.
Byggvaruhuset ska fira bygget i dag fredag och i morgon. I dag blir det fest för inbjudna som varit delaktiga i projektet och för företagskunder.
På lördag bjuder Byggvaruhuset in allmänheten klockan 9 då det blir det festligheter, evenemang och musik.

Adrian Grönqvist