DELA

Landskapsregeringen enig: Lag om skyddsarbete behövs

Landskapsregeringen vill förbereda en lag som tvingar vårdpersonal, polis och brandkår att utföra skyddsarbete under en strejk.
Under den 19 dagar långa vårdstrejken i vintras utförde vårdfacket Tehy inget skyddsarbete. Det var Tehy:s eget val. Tehy motiverade sitt beslut med att strejken riskerar att bli långvarig om facket tillåter skyddsarbete.

I framtiden ska Tehy och andra fack som är väsentliga för hälsa och säkerheten i samhället inte själva få besluta om skyddsarbete. Det tycker landskapsregeringen som nu vill ta fram en lag om skyddsarbete.

Lanskapsregeringen är enig om att en lag behövs, säger social- och miljöminister Carina Aaltonen (S).

Varför vill ni ta fram en lag om skyddsarbete?

– För att kunna ha tillräckligt effektiva system för att garantera människors liv och säkerhet också under en arbetstvist. Det måste man kunna i en rättsstat. Vi är så pass isolerade och otroligt sårbara eftersom vi befinner oss mitt i Östersjön.

Enligt gällande lagstiftning kan en lag om skyddsarbete endast användas temporärt under en konkret arbetstvist. I praktiken betyder det att landskapsregeringen nu tar fram ett lagförslag som den sedan kan plocka fram ur byrålådan under en strejk.