DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Läkare jobbar kvar efter internutredning

Den ÅHS-läkare som åtalas för grovt dataintrång i Sverige får fortsätta jobba.

Internutredningen visar att dataintrången inte rör åländska patienter.
Sedan det stod klart att läkaren åtalas för att olovligen via internet ha läst uppemot 400 patientjournaler 2014 och 2015 har en internutredning gjorts inom ÅHS.

– Utredningen visar att inga ålänningars patientjournaler har lästs olovligen och därför får han fortsätta jobba på ÅHS, säger chefläkare Jaana Lignell.

Läkaren har varit anställd av ÅHS sedan våren 2011. Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist har läkaren under den tid han jobbat på Åland olovligen kommit över användarnamn och lösenord till kollegor som haft behöriga användarkonton till Stockholms läns landstings SAM-tjänst och patientjournalsystemet Take Care. Han har också olovligen skaffat administrationsbehörighet och på så sätt skapat nya användarkonton. Efter det har han olovligen använt användarkontona genom att göra slagningar på olika patienter och få tillgång till patientuppgifter.

Skett från Åland

Förundersökningen visar att intrången har skett från Åland och att läkaren har nyttjat VPN-tunnlar för att förhindra att intrången skulle kunna spåras. Polisen på Åland gjorde husrannsakan på begäran från Sverige under tiden som mannen satt anhållen den 10–13 april 2015.

Enligt åklagaren har läkarens gärning orsakat allvarlig skada eftersom det handlar om känsliga uppgifter.

Huvudförhandlingen hålls i Stockholms tingsrätt den 10 och 11 oktober och omfattar mellan 600 och 700 dataintrång.