DELA

Kvinna fick fängelse för hot med kniv

Först hotade kvinnan sin granne med en kockkniv.

Sedan blev hon våldsam på polishuset.
En 51-årig kvinna döms till fängelse i 60 dagar för olaga hot och motstånd mot tjänsteman.

Kvinnan var på nyårsnatten utanför dörren till sin bostad i Mariehamn. Hon var upprörd och berusad och hotade sin granne med en kockkniv. Hon höjde kniven till axelhöjd och hötte med den.

– Omständigheterna har varit sådana att XX (grannen) har haft en grundad anledning att frukta för att hans personliga säkerhet är i fara, står det i åtalet som Ålands tingsrätt anser att stämmer.

Kvinnan polisanmäldes och omhändertogs av en patrull. På polishuset spjärnade hon så kraftigt emot att poliserna blev tvungna att koppla ett så kallat kontrollgrepp för att kunna transportera henne till en cell. Hon försökte också spotta på poliserna.

Det handlar om en återfallsbrottsling som har blivit dömd till fängelse två gånger tidigare, 2008 och 2012. De straffen omvandlades till samhällstjänst men den här gången ställde tingsrätten sig tveksam till en sådan lösning.

Men rätten går än en gång med på samhällstjänst med motiveringen att det framkommer i samhällstjänstutredningen att kvinnan kommer att flytta, att hon insett att hon måste minska sin alkoholkonsumtion och att hon fått ett arbete till hösten.