DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>VINGLIG FRAMFART En av Nordic Jetlines estniska kaptener har dragit på sig åländsk kritik efter att bland annat ha kört Ejdens vårdslöst på rutten Långnäs-Sottunga-Kökar.

Kritiserad kapten borta från Ejdern

En estnisk befälhavare som jobbat en kortare tid ombord på Ejdern har antingen sparkats eller omplacerats av Nordic Jetline.

– Många har klagat på honom, säger Harry Holmström, kommunfullmäktigeordförande på Kökar.

Ejdern har under den senaste tiden trafikerat som ersättningsfartyg på linjen Långnäs-Sottunga-Kökar medan Gudingen är på dock. För ett par veckor sedan satte estniska Nordic Jetline, som vann landskapsregeringens upphandling av södra linjen, in en ny befälhavare – ett val som inte föll passagerare och andra på läppen.

Harry Holmström var själv med under flera resor när befälhavaren jobbade och många andra har reagerat på både hans sätt att manövrera fartyget och hans bristande språkkunskaper.

– Jag och många med mig blev helt förskräckta. Angöringen tog lång tid, fartyget låg snett och studsade flera gånger mot kajen innan det var klart. Under en resa studsade fartyget mot kaj och ut igen tre gånger när befälhavaren körde alltför hårt.

Befälhavarens kunskap i svenska var obefintlig, säger Harry Holmström.

– När skärgårdsborna har ringt och velat boka de platser som reserverats för dem har befälhavaren inte förstått vad de sagt. Därför har det inte gått att boka.

Den kritiserade befälhavaren jobbar inte längre på Ejdern. Nordic Jetlines vd Oskar Berndtsson vill inte säga om han är omplacerad till någon annan rutt eller om han har avskedats.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!