DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>POSTEN FÖRSVINNER Den första juni skall det nya lantbrevbärarsystemet enligt postens planer vara i gång. Då försvinner posten från Lappobutiken.

Kritik i skärgården mot lantbrevbärare

Vad kan bli bättre med detta?

Det är frågan i Lappo efter beskedet att postombudet ersätts med brevbärare.
I fredags meddelade posten att man inleder ett projekt med lantbrevbärare som, med Kumlinge som utgångspunkt, tar hand om postservicen på Enklinge och Lappo från och med den första juni.

Projektet innebär för Brändös del att avtalet med det nuvarande postombudet i butiken i Lappo avslutas, i stället anställs ytterligare en person vid kontoret i Kumlinge.

I Lappo, där posten skall vidare med färjor till både till Asterholma och Björkö, har projektet väckt många frågor.

Hur går det med servicen om tiden begränsas av störningar i färjtrafiken? Hur tänker man hinna nå ut till alla de sommargäster och turister som bara bor temporärt i byarna? Och hur skall man kunna sköta sina ärenden om man jobbar eller är borta då brevbäraren är i farten?

Eivor Granberg, affärsområdeschef på posten, har full förståelse för oron.

– Det här är ett pilotprojekt. Nu under våren kommer vi att se över alla detaljer. Nästa vecka skickar vi ut ett gruppbrev till alla hushåll och efter det kommer vi att ringa upp alla personligen för att diskutera vilket system som passar just dem och vilken typ av service de är i behov av.

Läs mer i papperstidningen!