DELA

Keramiksamling på Skarpans

En samlingsutställning med fokus på lokalproducerad keramik. Det är sommarens utställning på Galleri skarpans.

– Jag älskar keramik. Det fyller rummet på ett annat sätt än tavlor gör. Jag vill visa på mångfalden inom konsten, säger Carita Roman som driver galleriet.
I går kväll hade en ny keramikutställning vernissage på galleri Skarpans i Mariehamn. Sammanlagt åtta åländska keramiker har varit med och skapat utställningen och bland verken finns allt från vägghängda konstverk till porslin och fantasifulla blomskulpturer i tekniken raku.

– Jag hade inte en blekaste aning om att det bara skulle vara keramik här. Det känns jätteroligt att Carita samlat alla på det här sättet, säger Judy Kuitunen som ställer ut tre av sina verk.

På två av väggarna hänger konstverk av papperslera. Skirt turkost och klart vitt matchas mot ett mörkare mittparti med oljeglänsande glasyr. För att få till den där perfekta nyansen på glasyren har konstnären använt sig av en teknik som innefattar halm, kaninbajs och höga temperaturer.

– Man kan inte bestämma exakt hur det ska bli men man lär sig med efter hand vad som fungerar bäst. Det är variationerna som lockar, säger konstnärinnan Solveig Mörn.

En nykomling på keramikhimlen hittar vi också bland konstnärerna som ställer ut. Det är Anne-Maj Mörn som gör sin första keramikutställning någonsin.

– Först när jag blev tillfrågad trodde jag att Carita skojade men sen övertalade hon mig att vara med ändå, säger konstnärinnan som tidigare ställt ut tavlor i galleriet.

Bland konstverken finns även ett hav av blommor. Det är Peter Winquists nya kollektion för sommarens utställning. I sina verk har han valt att frångå sina normalt estetiskt strikta verk och istället satsat på en färggrann glädjeyttring i form av en detaljrik raku med influenser från trädgård och musik.

– Jag ville göra någonting helt annorlunda. Någonting jag vanligtvis inte gör. Det har verkligen varit en utmaning, säger han.

Utställningen har öppet tisdag till fredag 11–17 fram till och med 29 juli och konstnärerna som ställer ut är Maj Branders, Mia Englund, Judy Kuitunen, Siv Linney, Simon Linney, Anne-Maj Mörn, Solveig Mörn och Peter Winquist.