DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kemetter ber Ehn om ursäkt

När lagtinget avslutades med en traditionsenlig fest förra veckan och lagtingsledamöterna skulle spexa om det gångna arbetet valde Sara Kemetter (S) att sjunga humorgruppen Grotescos sång ”Bögarnas fel”.
– Under festen skulle alla berätta om ett minne. Jag ville berätta om ett minne när jag var ung och ny och kände mig malplacerad i talarstolen när jag gjorde ett anförande i en debatt om katolska kyrkan och om att alla präster skulle vara pedofiler. I mitt huvud upplevde jag hela salen som en Monty Python-film när folk viftade med händerna och ”Bögarnas fel” snurrade i mitt huvud. Sången är en satir och handlar om hur i synnerhet djupt religiösa har en benägenhet att skylla allt ont på alla andra, säger Kemetter.

Men uppträdandet uppskattades inte av alla. En av dem var utbildnings- och kulturminister Johan Ehn (MSÅ) som tidigare i år berättade att han är homosexuell. Han reagerade på att hans namn nämndes innan sången framfördes.

– Jag känner väl till sången och förstår att det är en parodi, men det kändes konstigt att mitt namn nämndes innan den sjöngs. Det här kröp under skinnet på mig med tanke det jag gått igenom sedan jag lärt känna mig själv.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!