DELA
Foto: Stefan Öhberg

JS Aviation tar över cancerflyget till Åbo

Det blir flygbolaget JS Aviation som tar över patientflygningarna till Åbo tills vidare. Första turen flygs på måndag. Det skriver Per-Erik Cederkvist, upphandlare vid landskapets infrastrukturavdelning i ett pressmeddelande på torsdag eftermiddag.

I pressmeddelandet framgår att JS Aviation även tidigare (2018) skött patienttransporterna mellan Mariehamn och Åbo. Flygplanet, av modellen Piper PA-31-350 Navajo Chieftain, har två motorer och kapacitet att ta sju passagerare. Möjlighet finns att flyga upp till tre rundturer per dag mellan Mariehamn och Åbo. Priset är 1690 euro (moms 0 procent) per rundtur och från det priset räknas biljettintäkter av vilket gör att det faktiska priset varierar beroende på antalet passagerare. Patientflygningarna fortgår till dess att en lämplig aktör funnits som kan sköta den ordinarie flygtrafiken på denna rutt.

”Det känns tryggt med en aktör som JS Aviation som tidigare skött patientflygningarna och en säker flygplanstyp som trots sin storlek klarar av krävande väderleksförhållanden. Nu fortsätter arbetet med att lösa även den upphandlade flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm”, skriver infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) i pressmeddelandet.

Bakgrunden är att bolaget Air Leap i måndags oväntat ställde in alla sina turer för att genomföra en företagsrekonstruktion.

UPPDATERING: Artikeln har uppdaterats efter en korrigering från infrastrukturavdelningen av uppgiften om pris per rundtur