DELA

Jonssons tal förvånade

I år var det Ålands framtids tur att hålla självstyrelsedagstalet vid Julius Sundbloms staty.

Ett partipolitiskt brandtal, var en åsikt.
Vem som håller talet på självstyrelsedagen avgörs av ett roterande system inom lagtinget, i år stod Ålands framtid i turen.

Partiledaren Axel Jonsson varnade bland annat för att ta språket, självstyrelsen och demilitariseringen för given med hänvisning till det politiska läget i riket där, enligt honom, finska nationalister medvetet monterar ner svenskan och klipper banden västerut.

– Och i ett läge där Finland i sin ensamhet isolerar sig som ett östeuropeiskt hörn på kartan samtidigt som den starka skandinaviska kulturgemenskapen frodas i väster vet jag det är fler än oss i Ålands Framtid som på allvar kommer att kräva att Ålandsfrågan åter aktualiseras.

Jonsson anser att man ska sluta gå med mössan i hand och tjata om vindkraftpengar och höjd klumpsumma. I stället ska man samla krafterna gemensamt som man gjorde då Orkla hotade lägga ner chipsfabriken.

– Då flyttar vi berg, norska bolagsledningar och finska nationalister.

Talet väckte reaktioner bland åhörarna och många uppfattade det som Jonsson sade som ett partipolitiskt brandtal. Andra undrade om Jonsson verkligen förmedlade det officiella Ålands hållning i frågorna.

– Nej, säger lagtingets talman Johan Ehn (MSÅ).

– Talet får Axel Jonsson stå för, det är inte lagtingets officiella hållning.

Ehn säger att han tycker att delar av talet var bra, andra delar mindre lämpliga.

– Vi har en tradition att prata om hur vi själva utvecklar självstyrelsen och inte kommentera vad andra gör eller inte gör. Vi brukar inte heller prata partipolitik på självstyrelsedagen.