DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>DRAGNINGSKRAFT Musiken har alltid varit en stor del av Victor Abrahamsons liv. - Musiken hade en stark dragningskraft på mig som liten. Jag ville komma underfund med hur den funkar, säger han.

Jazzmusikern spelar lättsmält pop

Bakom sig har han två intensiva år av turnéer och framför sig studier i psykologi. Nu är saxofonisten Victor Abrahamsson hemma i Strandnäs i Mariehamn.
Victor Abrahamsson hämtar andan i hemmabersån efter en turné med den norska musikern Erlend Øye. Abrahamsson är en av regnbågarna i Erlend Øye and the Rainbows.

– Vi spelar lättlyssnad pop med reggae-influenser. Man kan säga att det är reggae utan rasta, säger Abrahamsson.

Men är inte reggae utan rasta lite som punk utan anarki?

– Haha, nej. Erlends texter bär ändå upp det.

Abrahamsson bodde i Berlin med sin flickvän när han kom i kontakt med Erlend Øye, en internationellt känd musiker.

– Berlin har en väldigt levande musikkultur. Det är bara att gå ut med sitt instrument vilken kväll som helst och jamma med andra musiker. Tröskeln var hög till en början, men när jag väl kom in i det var det väldigt utvecklande. Det var genom det jag kom i kontakt med Erlend.

Erlend Øye är känd som del av duon Kings of Convenience och som frontfigur i bandet The Whitest Boy Alive.

– Vi träffades i en studio. Erlend bad mig spela en grej på flöjten som jag inte kunde just då. Men jag gick hem och övade en vecka och kom tillbaka.

Øye och Abrahamsson visade sig ha mycket gemensamt musikaliskt och blev fort vänner. Nu har de känt varandra i två år och turnerat i Europa, Sydamerika och Asien. Det har blivit ungefär 70 spelningar under de senaste två åren.

Abrahamsson spelar främst altsaxofon i bandet, men även klarinett och flöjt.

– Och så sjunger jag bakgrundsstämmor och slår på tamburin.

I mitten av juli uppträdde Erlend Øye and the Rainbows på Pori Jazz. Det var den enda spelningen i Norden under den här turnén.

– Mina föräldrar åkte till Pori jazz på 1980-talet, så festivalen har alltid funnits i bakhuvudet som den största jazzgrejen i Finland. Det var speciellt att nu få stå på Pori Jazz stora scen.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!