DELA

Jättegran föll tvärs över bostadshus

– Jag hörde ett obeskrivligt brak och förstod genast vad som hade hänt. Det var rena chocken att se det stora trädet som låg tvärs över huset, precis där ena sonen satt vid skrivbordet.
Ronny Söderberg var fortfarande skakad och arg i går när han berättar om den stora granen som blåste ner over familjens hus strax före midnatt under den stormiga natten mot måndagen när det blåste upp till 19 meter i sekunden i byarna. Hela familjen var samlad i det gula huset som ligger bredvid andra hus i en backe vid Svedenvägen – frun Gun som låg och sov, tvillingarna Hampus och Rasmus som var i sina rum och dottern Malin som var hemma på tillfälligt besök över natten.

”Kommunens fel”

Ilskan kommer sig av att kommunen låtit avverka skog alldeles intill Söderbergs och de andra fastighetsägarnas tomter. Alla träd har tagits bort samtidigt som stora granar på Söderbergs tomt lämnats oskyddade för vinden.

– Vi har bott här i över 20 år och aldrig tidigare upplevt det som farligt när det blåser. Våra träd har skyddats av kommunens träd, men nu när de inte längre fanns var det träden på vår tomt som fick ta emot all vind, berättar Gun.

Riktigt rädda blev de eftersom de visste att Hampus befann sig i sitt rum precis under granens nedslagsplats när olyckan hände.

– Det var bara tur för kommunen att dom inte fick ett liv på sitt samvete. Ingen av oss kunde sova under resten av natten av oro för att ytterligare något träd skulle hamna på huset, man blir ju fruktansvärt skärrad när sådant här händer.

Läs mer i dagens papperstidning eller på e-nyan.