DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>FORSKAR Ann-Cathrine Jungar forskar om högerpopulistiska rörelser i Europa, med fokus på Norden.

”Inte överraskande med flyktingkritiska partier”

Ann-Cathrine Jungar, docent vid Södertörns Högskola, forskar om högerpopulistiska partier i Europa, främst i Norden. I helgen var hon på Åland för att medverka i ett panelsamtal på kammarmusikfestivalen Katrina. Nyan tog tillfället i akt och pratade med henne om Ålands nya politiska grupperingar längst ut på högerkanten.

– Man måste säga att Åland inte är unikt. Det är vanligt att nya partier och personer mobiliserar kring invandringskritik.

Junger berättar att nya partier skapas när det finns ett utbud och en efterfrågan. Med efterfrågan menar man att det faktiskt finns människor som är villiga att rösta på den här typen av partier.

– Och utbud verkar det finnas gott om, säger hon.

Att de nya främlingsfientliga och högerpopulistiska politiska krafterna har visat sig på Åland just nu är heller inte överraskande när det är valår och det har fattats beslut om flyktingmottagande, menar Junger.

– Det kan vara att det inte finns så många andra stora frågor och då är det lättare att lyckas lägga agendan med en konfliktladdad fråga som flyktingmottagande, säger Ann-Cathrine Junger.

Vad avgör om de lyckas få inflytande?

– Nu har Åland fått renodlade partier, men vi måste fråga oss om de har förmågan att bredda sin agenda. Än verkar det vara enfrågepartier, och det brukar börja där, men vad tycker de om till exempel ekonomi och miljö?

Läs mer i papperstidningen eller e-tidningen!