DELA

Inlägg om hundmisshandel sprider oro

Inlägg om två hundar som blir misshandlade sprider sig på Facebook. ÅMHM känner till inläggen, men kan inte göra något så länge ingen officiell anmälan finns.

– Naturligtvis gör vi en inspektion om någon anmäler, säger Ketzia Karring, veterinär på ÅMHM.
På Facebooksidan ”Borttappade/upphittade djur på Åland” har det i flera dagar diskuterats ett fall i Mariehamn där två hundar sägs ha blivit misshandlade upprepade gånger av sin ägare. I onsdags skrev Britt-Marie Juup, sekreterare för Åbo djurskyddsförening ett långt inlägg med information om hur man går till väga för att upprätta en anmälan hos Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet om man misstänker att ett djur far illa hos sin ägare.

– Jag följer med debatten på Facebooksidan. Det är oroväckande när folk påstår sig ha gjort en anmälan men ingenting händer, säger hon.

Britt-Marie Juup har hållit på med djurskydd sedan 1969 och säger att i sådana här situationer måste man reagera väldigt snabbt. Helst ska situationen vara utredd inom ett dygn, menar hon.

– ÅMHM har en blankett på hemsidan som man ska fylla i för att göra en officiell anmälan. Det blir problematiskt när folk inte vet hur de göra för att anmäla händelserna.

Ketzia Karring, veterinär på ÅMHM, känner till inlägget på Facebook, men säger att man inte kan göra något förrän någon lämnar in en officiell anmälan om djurmisshandel.

– Naturligtvis gör vi en inspektion om någon anmäler misstanke om djurmisshandel, men inte utgående från något som florerar på Facebook.

På polisen känner man inte till någon anmälan om djurmisshandel.