DELA
Foto: Jonas Edsvik

Hjälpare på fyra ben sparar pengar

Att utföra olika uppdrag är det bästa labradorerna Olivia och Pipsa vet.

De är utbildade assistanshundar och väntar nu på att få börja arbeta för sin nya husse eller matte.
I tisdags var Olivia och Pipsa på besök på Åland tillsammans med Laila Parantala, ansvarig hundtränare vid utbildningsinstitutet Axxells naturbruksenhet i Brusaby i Kimito, och institutets chef Tomas Björkroth.

Orsaken är att Ålands neurologiska förening beviljats pengar för att köpa in tre assistanshundar för åländska brukare. Hundarna blir de första i sitt slag på Åland.

Olivia och Pipsa är utbildade till att hjälpa personer med fysiska funktionshinder. En av dem som ansökt om en egen assistanshund är Dennis Björk som är rullstolsburen.

Dennis kastar iväg sin bilnyckel, hunden plockar upp den och bär den tillbaka till honom. Han vill ha en dörr öppnad och hunden drar upp den med hjälp av en snodd som fästs i handtaget.

Han behöver hjälp med att få av sig sockan och hunden drar av den. När han pekar på lampknappen hoppar hunden upp och släcker.

Inte minst den ekonomiska aspekten är viktig. Dennis Björk har räknat ut att en skolad assistanshund, som kostar uppemot 20 000 euro, är ett mycket billigare alternativ än hemvård.

Läs mer i papperstidningen!