DELA
Foto: Stefan Öhberg

Henriksson: Det blir ingen ny självstyrelselag – Avgår som Ålandsminister

Justitieminister Anna-Maja Henriksson överlåter ansvaret för Ålandsfrågorna till minister Thomas Blomqvist. Statsrådet har idag fastslagit den nya arbetsfördelningen. Det här enligt ett pressmeddelande som kom vid 10.47.

– Min målsättning var att få arbetet med förnyelsen av självstyrelselagen så långt, att propositionen kunde godkännas av statsrådet och landskapsregeringen och sändas till riksdagen före hösten. Nu kommer detta inte att ske. Jag har föreslagit att tillsätta en arbetsgrupp för de frågor i självstyrelsereformen kring vilka det ännu inte rått enighet mellan Finlands regering och Åland. Nu visade det sig, att detta inte var tillräckligt för Åland, utan man ville sätta hela reformen till en ny arbetsgrupp, säger Henriksson i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet säger Anna-Maja Henriksson att nästa års riksdagsval, Nato-processen och slutspurten med att förverkliga regeringsprogrammet tar tid och att hon har händerna fulla.

-Genom att minister Thomas Blomqvist nu övertar ansvaret för Ålandsfrågorna som jag haft på mitt bord, får jag en mera hanterbar arbetsbörda. I praktiken handlar det ju om att det nu behövs fortsatta förhandlingar mellan riket och Åland, och det är till fördel för bägge parter att minister Blomqvist i denna situation får ansvara för dem från rikets sida härifrån framåt. Beslutet är naturligt i den uppkomna situationen, och vi har internt i SFP:s ministergrupp stor enighet kring detta, säger Henriksson.

Thomas Blomqvist, som i dag ansvarar för jämställdhet och nordiskt samarbete säger att Ålandsfrågor alltid varit viktiga för honom.

– Jag ser fram emot uppdraget och att fortsätta arbetet kring självstyrelselagen i god anda, säger han.

Anna-Maja Henrikssons statssekreterare Mikaela Nylander, som ansvarat för för Ålandsfrågorna, inklusive revideringen av självstyrelselag, kommer fortsätta med det arbetet och fortsätta som Henrikssons statssekreterare.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp