DELA

Bygger vattenreservoar för 2,5 miljoner

Tolv gånger vattentornet i Mariehamn.

Så stor blir den vattenreservoar som Ålands vatten bygger i Jomala, Dalkarby.
Ålands vatten varnar på sin hemsida för störningar i vattendistributionen i morgon i områdena kring Dalkarby industriområde, Dalvägen, Maxinge och Kantarellen i Jomala.

Störningarna har en positiv orsak. De uppstår på grund av kopplingsarbeten som krävs då Ålands vatten bygger en ny lågvattenreservoar.

Ungefär om ett år ska den nya reservoaren stå klar i Dalkarby. Det är inget litet bygge, nybygget kommer att rymma 6 000 kubikmeter vatten. Som jämförelse kan nämnas att vattentornet i Mariehamn rymmer 500.

– I praktiken betyder det här att vi kan öka kapaciteten från vattenverket och lagra mera vatten, säger bolagets planeringsingenjör Gottfrid Öhberg.

Det betyder givetvis också att man får en större reserv.

– Det skulle bara ta några timmar för kunderna på södra Åland att använda upp allt vatten i vattentornet, det tar ett dygn att tömma den nya.

2,5 miljoner beräknas lågvattenreservoaren kosta.

– Vattenpriset påverkas eftersom investeringen påverkar våra kostnader för räntor och avskrivningar och finansieras fullt ut med avgifter. I vår långtidsplan är det kalkylerat så att vattenpriset sammanlagt höjs med maximalt 2 procent per år under de närmast kommande åren. Höjningen kan bli lägre om bolaget beviljas räntestödslån, säger Christian Nordas, vd för Ålands vatten.