DELA
Foto: UPPÅT Landskapets bokslut kommer att redovisa ett överskott för tredje året i rad.

Här är kurvan som landskapet älskar

Landskapsregeringen sjuder av ekonomisk optimism.

Den baserar sig på färska siffror.
Det preliminära bokslutet för 2014 slutar med ett överskott på 2,8 miljoner euro i stället för det underskott på minus 3,6 som man räknade med i budgeten. Antalet arbetslösa har minskat från 4,1 procent i fjol till 3,9 och samtidigt har befolkningen vuxit med 250 personer.

Det här är betydelsefulla siffror för Åland och de får lantrådet Camilla Gunell (S) att tala om en ljusglimt.

– Med tanke på det svåra ekonomiska läget i Finland är det för tidigt att tala om medvind men det blåser helt klart en positiv bris, säger hon.

– Siffrorna visar att vi har lyckats stabilisera det ekonomiska läget och att regeringens satsningar för att stimulera arbetsmarknaden har gett resultat.

Bokslutet, som i ett par veckors tid fortfarande är preliminärt, innehåller alltså för tredje året i rad ett överskott. Exakt varifrån plusset härstammar har man ännu inte analyserat men enligt finanschef Conny Nyholm handlar det om bättre resultat inom flera budgetområden.

– Vi har från landskapets sida försökt att både bromsa och göra strukturella förändringar i verksamheten. Men vi har också gasat och satsat, säger finansminister Roger Nordlund (C).

Läs mer i papperstidningen!