DELA

Här är kurvan som landskapet älskar

Landskapsregeringen sjuder av ekonomisk optimism.

Den baserar sig på färska siffror.
Det preliminära bokslutet för 2014 slutar med ett överskott på 2,8 miljoner euro i stället för det underskott på minus 3,6 som man räknade med i budgeten. Antalet arbetslösa har minskat från 4,1 procent i fjol till 3,9 och samtidigt har befolkningen vuxit med 250 personer.

Det här är betydelsefulla siffror för Åland och de får lantrådet Camilla Gunell (S) att tala om en ljusglimt.

– Med tanke på det svåra ekonomiska läget i Finland är det för tidigt att tala om medvind men det blåser helt klart en positiv bris, säger hon.

– Siffrorna visar att vi har lyckats stabilisera det ekonomiska läget och att regeringens satsningar för att stimulera arbetsmarknaden har gett resultat.

Bokslutet, som i ett par veckors tid fortfarande är preliminärt, innehåller alltså för tredje året i rad ett överskott. Exakt varifrån plusset härstammar har man ännu inte analyserat men enligt finanschef Conny Nyholm handlar det om bättre resultat inom flera budgetområden.

– Vi har från landskapets sida försökt att både bromsa och göra strukturella förändringar i verksamheten. Men vi har också gasat och satsat, säger finansminister Roger Nordlund (C).

Läs mer i papperstidningen!