DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>RIKTIGA SPELARE Per Carlbring ska forska på riktiga spelare på Paf.com. Alla som deltar i projektet måste ge sitt medgivande, ingen medverkar utan sin vetskap.

Han leder spelundersökning

Paf inleder ett samarbete med Stockholms universitet om spelvanor och hur spelare i riskzonen för att hamna i missbruk ska begränsa sitt eget spelande.
Per Carlbring är psykologiprofessor vid Stockholms Universitet. Han har övergripande ansvar för projektet som sträcker sig över fyra år och fokuserar på gränssättning för kunderna och hur det ska göras utan att skrämma iväg dem.

Projektet ska också försöka förutse spelmönster hos de som ingår i studien.

– Det är ju förstås individuellt och hur vi försöker få folk att sätta gränser måste också anpassas, säger Per Carlbring.

Han tror på en metod som kallas motiverande intervjuer. Det är ett samtal som ska leda till att personen själv förstår att hen måste sätta gränser eller ändra ett beteende. Det går också att göra online, säger Per Carlbring.

– Det har gjorts försök med kortare texter på internet som kan få personer att tänka till. Men även här måste informationen vara matchad. En uppmaning fungerar inte på alla.

Paf sponsrar projektet med tre miljoner kronor, eller nästan 320 000 euro. Carlbring påpekar att forskningen har total akademisk frihet.

– I dag när spelbolag pratar om ansvarsfullt spelande så finns väldigt lite forskning bakom det. I otursamma fall kan metoderna för att öka det ansvarsfulla spelandet till och med leda till att risken för missbruk ökar

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!