DELA

”Hamnterminalen är enda stället”

– Att vara hemlös är psykiskt tungt. Man tappar människovärdet.

Det säger Mikael, en av de hemlösa som tidvis vistas i hamnterminalen.
Mikael är i 45-årsåldern och är en av de hemlösa som tidvis har sovit i hamnterminalen. För några år sedan levde han ett normalt liv med arbete och bostad. Men problem med alkoholen och ekonomin ledde till att han förlorade sin bostad och hemlösheten ledde till hans alkoholmissbruk eskalerade.

– Det går inte att vara hemlös utan att dricka alkohol eller ta andra droger, konstaterar han.

Under tiden som hemlös har Mikael tidvis tältat, men också tagit sin tillflykt till hamnterminalen. Sommartid har han kunnat duscha och även tvätta kläder på Lilla holmen.

Mikael tog mycket illa vid sig av den debatt på Facebook, som Nya Åland berättade om i gårdagens tidning, där det bland annat föreslogs att hamnterminalen skulle stängas för att hålla de hemlösa borta.

– Hamnterminalen har varit jätteviktig för många. Det är den enda byggnad som är öppen och man kan sköta sin hygien på toaletterna. Visst dricker folk lite där, men de sköter sig, i alla fall då jag har varit där. De som super och är stökiga är oftast inte hemlösa, utan personer som blivit avkastade från någon färja och väntar på nästa.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!