DELA

Grönt ljus igen för Ålands hemgård

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM konstaterar att ingen sanitär olägenhet förekom och att katterna mådde bra i Ålands hemgård när utomstående slog larm i början av maj.
I slutet av april larmades Katthjälpen till Ålands hemgård i Jomala efter att en av organisationens medlemmar räknat till elva vuxna katter och nio kattungar i hemgården som egentligen är ett privat äldreboende men där det nu bor också andra.

Källaren visade sig vara full av bråte och kattungar sprang överallt. Katterna hade uträttat sina behov överallt i källaren och källaren stank av katturin, enligt ögonvittnet. Hon hittade också teckningar och barnpussel bland bråtet.

Några dagar efter larmet inspekterade ÅMHM lokalen. Någon sanitär olägenhet kunde inte konstateras, enligt beslutet.

ÅMHM rekommenderar att källarutrymmet utanför det stora förrådet töms på gamla madrasser och möbler för att golvytorna lättare ska kunna städas ifall katterna fortsätter uträtta sina behov där. Det stora förrådet i källaren ska städas och hållas låst och katterna ska hindras från att ta sig in genom grinden.Katterna ska vaccineras och kastreras.

I beslutet finns ingen tid angiven när detta ska vara gjort. Varför inte, ÅMHM-veterinär Ketzia Karring?

– Vi har fått inofficiella uppgifter om att källaren är tömd och städad och att man är på gång med åtgärderna mot katterna. Det känns för tillfället ganska lugnt.

Men om inte det här är sanitär olägenhet, vad är då sanitär olägenhet?

– Enligt vår gamla åländska hälsovårdslag klassas något som sanitär olägenhet först när man kan bevisa att någon blivit sjuk och det är ju mycket svårt. Det räcker alltså inte med blotta misstanken, säger Ketzia Karring.

Hon berättar att Åland är på väg att anta den modernare finländska lagen där det räcker med enbart misstanke om sanitär olägenhet.

Brandinspektionen har redan tidigare påpekat att källaren måste röjas och följer enligt uppgift med läget i Ålands hemgård.