DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>RADAR Genom att syna radarbilder kom gränsbevakningen fram till att observationen förmodligen gällde en fiskebåt. På den här bilden från övervakningstornet i Mariehamn syns Robert Mattsson.

Gränsbevakningen fick tips om ubåt

I helgen fick Nya Åland uppgifter om att en person sett en möjlig ubåt utanför Hammarudda på sydvästra Åland för drygt två veckor sedan. Händelsen har också förevigats med ett kornigt mobilkamerafoto.

På gränsbevakningen i Åbo kan biträdande kommendör för bevakningssektionen Tomi Kivenjuuri både bekräfta händelsen och dementera uppgifterna om en ubåtsiakttagelse.

– Det stämmer att vi har fått information om en iakttagelse och vi har letat efter ett objekt på området. Men efter att ha utrett ärendet genom att titta på radarbilder och intervjuat personer drog vi slutsatsen att det var en fiskebåt.

Enligt Kivenjuuri har antagligen de fiskespön som stod upp från båten gjort att båten dragit uppmärksamhet till sig.

Gjort intervjuer

Slutsatsen att objektet var en fiskebåt drog Gränsbevakningen efter att på radarbilder ha sett att en fiskebåt lämnade platsen ungefär samtidigt som iakttagelsen gjordes.

Gränsbevakningen utredde händelsen grundligt eftersom ögonvittnet var en person som känner till området väl.

– Vi har varit på plats och gjort intervjuer och också fått en bild med låg bildkvalitet av händelsen.

Inte ovanligt

Nya Åland har också tagit del av bilden. Vad som egentligen syns på bilden är omöjligt att säga eftersom objektet bara är en grå prick strax under horisonten.

Att Gränsbevakningen får information om ubåtsiakttagelser är inte ovanligt.

– Det händer med jämna mellanrum. Folk kontaktar oss då de ser objekt på havet som har en ovanlig form.

Ibland misstas också de stora kryssningsfärjorna som går mellan Finland och Sverige för att vara ubåtar.

– Det finns ett speciellt skär i Helsingfors som färjorna rundar. Om det är dålig sikt och det är någon som inte har sett skäret tidigare kan de ringa in och säga att de ser en ubåt då de sett färjornas skorstenar.

Nya Åland har också varit i kontakt med ögonvittnet som inte vill kommentera händelsen.