DELA
Foto: Lisa BergkvistJohn Wrede

Glädjesiffror för kommuner

Plus 136 invånare, plus 1,36 miljoner euro i överskott.

Jomala kommun noterar ytterligare ett framgångsår.

Och Brändö lägger fram ett bokslut för 2014 som är nästan 200 000 euro bättre än man räknat med i budgeten där man dessutom kalkylerade med ett minusresultat på 150 000.

Det har gått bra för skuldfria Jomala under de senaste åren och 2014 är inget undantag. Jomala var i fjol den kommun i hela Finland där befolkningen ökade allra mest. Tillväxten blev 3,1 procent eller 136 nya invånare, vid årsskiftet bodde det 4 560 personer i kommunen.

– Detta är givetvis mycket positivt, skriver kommundirektör John Eriksson i ett pressmeddelande.

Bokslutet för 2014 visar ett överskott på 1 367 782 euro. Det är främst samfunds- och inkomstskatterna som har ökat men i överskottet ingår också så kallade Lundqvistpengar på 270 000 euro.

För Brändös del beror det bättre resultatet, enligt kommundirektör John Wrede (bilden), främst på inbesparingar i driftsbudgeten.

– Skatterna, som alltid är svåra att beräkna, gick i fjol ganska jämnt ut. Däremot har vissa tjänster blivit billigare liksom poster inom bland annat äldreomsorgen. En större summa som reserverats för Lappo avloppsverk har inte heller betalats ut.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!