DELA

Gemenskapen viktig för Annika

Att operasångerskan Annika Sjölund, 50, är en kvinna med ett brinnande samhällsintresse och som dessutom älskar att bli äldre är något som kanske inte alla visste. Det gjorde i alla fall inte jag när jag klev in genom hennes dörr och förväntade mig en pratstund fylld av musiktermer.

– Jag fullkomligt älskar människor. Folk som kommit underfund med glädjen i att hjälpa andra är lyckliga människor.

Hon berättar att förutom sina vänner, har hon även många okända vänner. De okända vännerna är alla som betalar skatt för att kunna hjälpa andra. Som Annika ser det ska prio ett ändå vara att ta ansvar för sig själv.

– Du kan inte hjälpa andra om du inte tar hand om dig själv först. Så länge man tar hand om sina egna behov mår man okej, men lyckan infinner sig när man delar med sig.

Annika är mycket intresserad av möten mellan människor. Att ta del av kultur, konst och att lyssna när andra berättar är fascinerande, och genom möten lär man känna livet.

Människor mår bäst i grupp, menar hon. Isolering skapar rädsla hos individen. Annika berättar att forskare kommit fram till att den största rädslan hos människor är att hamna utanför gruppen.

– Dessutom är det genom möten med andra människor som man lär känna sig själv. Det gör man inte om man sitter hemma helt ensam. Man utvecklas genom möten. Tack vare min vän Kalliope Grammenos har jag Grekland utanför fönstret. Nu kan jag resa runt hela världen genom kontakten jag har med andra människor.

Läs mer i måndagens Nya Åland!