DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>I SKRIVARLYAN Pernilla Lindroos bor på Fågelberget med formidabel utsikt från sitt arbetsrum.

Gamla drömmar besannas vackert

Det var författare Pernilla Lindroos skulle bli. Det visste hon redan som barn. Författare och konstnär.

– Men så blev jag äldre och lärde mig att det var en dröm. Jag trängde undan författardrömmen och började jobba med annat.
Det var inte förrän efter en coach-utbildning som Pernilla Lindroos förstod att drömmar kan förverkligas.

– Ofta drömmer man som barn om det som har att göra med ens talang, det man kan utveckla och har fallenhet för. Jag tycker att vi är skyldiga att ge våra drömmar en chans.

Arbetet med romanen Gammal kärlek rostar vackert inleddes julen 2011. Romanen handlar om Maya som genomgår en livskris. Hon tvingas bearbeta saker som hon sedan barndomen förträngt, och lär på vägen känna många människor, både nu levande och människor i tidigare liv.

– För mig är Gammal kärlek rostar vackert, en kärlekshistoria, en feel good bok. Jag vill visa att kärleken är evig och oförstörbar. Däremot kan kärleken förändras och längs vägen ta sig olika uttryck.

Bokens huvudperson, Maya, har sitt ursprung i Lindroos själv.

– Från första början påminde Maya om mig, men ju mer jag skrev, desto mer utvecklades hon till en egen person. Fast det är klart, de som känner mig ser vissa likheter med mina erfarenheter och tankar.

Boken utspelar sig på flera plan och under flera tider. De olika tidsepisoderna har inneburit olika utmaningar.

– Bitarna med nutid har varit svårast att skriva. Delvis handlar det om språket, jag tycker det är svårt att skriva vackert med nutidens språk.

Vad är du mest nöjd över?

– Att jag fick ihop berättelsen. De som har läst boken har förstått den. Jag tycker att jag har hittat ett grepp som kanske ingen annan skrivit förut då jag kopplar nutid till tidigare liv. Tanken på att livet och kärleken är evig är trösterik. Den tanken vill jag gärna förmedla till läsarna.