DELA
Foto: Rasmus OlinMODELL STÖRRE Kylanläggningen vid elstationen kyler ner vattnet till rumstemperatur för att inget ska överhättas.

Framåt för Finlandskabeln

Ålands nya livlina. Så har kabeln som kan transportera 100 megawatt el till och från Åland kallats.

För ett år sedan började Kraftnät Åland bygga Finlandskabeln. Nu är stationen klar och testerna kan börja.

Arbetet med den fysiska kabeln är på slutrakan. Innan midsommar lades den sista delen av kabeln på den åländska sidan ut. Nu återstår bara en dryg kilometer på den finska sidan i Nådendal innan den är på plats. Det arbetet beräknas vara klart inom de närmaste veckorna.

Efter det ska den nya kabeln testas. Testerna, som görs av kabelägaren Kraftnät Åland, beräknas pågå hela hösten fram till den sista november då stationen ska överlåtas.

Säkerhetsföreskrifterna kring stationen är hårda. Alla dörrar är låsta med specialnycklar och skulle någon råka ta sig in i byggnaden då systemet är i gång slår allting av direkt.

I dag jobbar flera personer på anläggningen men när allt är klart och allting fungerar ska stationen stå helt obemannad.

Då Nya Åland besöker stationen är avstängd och vi får en rundtur i den stora, gråa stationen.

På den åländska sidan dyker kabeln upp ur havet i Djurvik i Jomala. Därifrån löper den in i elstationens ena ända för att sedan löpa ut ur den andra till det åländska elnätet.

Inne i den stora hallen är luften torr, väggarna vita och det gråa betonggolvet välstädat. Luften filtreras för att inget damm ska störa processerna. Allt är jordat för att minska risken för kortslutning.

Läs mer i fredagens Nya Åland!