DELA
Foto: Erkki SantamalaOLÖST FRÅGA Marieparks byggnader och tomt i Västra hamnen i Mariehamn är ett gissel både för anläggningens ägare och för Mariehamns stad. Nu vill stadsfullmäktige hitta en lösning.

Fortsatt oenigt om Mariepark

-Mariepark är viktig för hamnen, man måste få i gång en verksamhet där, nu är alla förlorare fram till 2027.

Stadsfullmäktigeledamot Lennart Isaksson (MSÅ) var kritisk i fullmäktige i går mot att frågan om Mariepark ännu inte är löst. I dag äger Dennis Janssons bolag byggnaden men arrenderar hela den stora tomten av staden till 2027.

Också Rauli Lehtinen (Lib) vill se en konkret lösning snart och föreslog att huset kan bli till exempel saluhall, kulturhus, katolsk kyrka eller moské.

Socialdemokraterna, Obunden samling och Ålands framtid säger klart nej till att staden köper byggnaden, inom andra partier kan vissa tänka sig ett tillfälligt köp tills alla problem är lösta.

Stadsutvecklingsnämnden ska nu utreda om man kan bryta ut en tomt där huset står för att förbättra Janssons förutsättningar för att sälja sin del.

Dessutom skall alla turer i frågan, både de ekonomiska och juridiska, utredas. Nu förekommer bland annat obekräftade uppgifter om att staden under årens lopp förlorat pengar på grund av bristande uppmärksamhet. (tt-s)