DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>FÖRST UT Marlene Lidbäck och Gunilla G Nordlund är galleriets första utställare. De ställer ut akvareller, utställningen heter ”Uttryck”. Galleriet invigs och utställningen har vernissage ikväll.

Första utställningen på nya galleriet

Ikväll inviger Ålands Slöjd & Konsthantverk sitt nya galleri ovanför butiken Viktor craft & design. Föreningen flyttar också sitt kontor dit.

– Vi är glada över möjligheten att ha ett galleri mitt i stan, säger verksamhetsledare Hanna Wiik-Rosenqvist.
Ålands slöjd & konsthantverk har länge varit utan ett eget galleri. När Viktor crafts & design renoverade och tog över gamla Hillings fanns ett galleri på vinden med i planerna. Linda Karlsson flyttade ner sin verksamhet i affären och nu har konsthantverksföreningen ett galleri och kontor- och mötesrum uppe på andra våningen. Butiken och föreningen samarbetar och galleriet är öppet när butiken är öppen.

– Vi är glada över möjligheten att ha ett galleri mitt i stan, säger Hanna Wiik-Rosenqvist.

Både hon och Linda Karlsson, som är viceordförande i föreningen, tycker att det funnits ett tomrum sedan Fäktargubben stängde.

– Här kan man ställa ut både konst och hantverk. Vi vill inte ha en för hög tröskel på vem eller vad man kan ställa ut, säger Wiik-Rosenqvist.

Galleriet kommer ha en ny utställare varje månad. De har redan fullbokat fram till årskiftet. I första hand är det föreningsmedlemmar som vill ställa ut men andra får också skicka in förfrågan. Nästa månads utställare är Ann Granlund.

– Vi har en gallerigrupp som väljer ut vem som ställer ut så att vi får en variation på utställningarna, säger Wiik-Rosenqvist.

De planerar också att ha utställare från andra länder.

– Då får man hit hantverk som inte görs här, det är ett sätt att inspirera våra medlemmar, säger Wiik-Rosenqvist.

Första utställarna

I samband med invigningen i kväll har galleriets första utställning ”Uttryck” vernissage. Marlene Lindbäck och Gunilla G Nordlund ställer ut akvareller. De har haft utställning tillsammans flera gånger förut.

– Vi funkar bra ihop, säger Lindbäck.

Båda två tycker det är extra kul att få vara galleriets första utställare.

– Utrymmet är bra, akvarellerna kommer verkligen till sin rätta här, säger Nordlund.

Till den här utställningen har Nordlund jobbat mer experimentellt än vad hon tidigare gjort.

– Akvareller är oförutsägbara. Jag har gått in i det okända och låtit akvarellerna styra, säger Nordlund.

Hon har målat mer abstrakt än tidigare.

– Det är svårare att måla abstrakt. När man målar föreställande har man något att följa. Abstrakt är att kasta sig in i det okända, men jag tycker om det, säger Nordlund.

Lindbäck målar efter inre bilder.

– Bilder pratar sitt eget språk. Det är det som jag gillar med bildkonsten. Även om titlarna talar för sig så är det alltid upp till betraktaren att tolka vad man ser.

Invigningen och vernissage för ”Uttryck” är ikväll klockan 18:30, Torggatan 15. Utställningen pågår fram till den 30 juli.