DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Forskarnas åsikter går isär gällande Ålands demilitarisering

Ålands demilitarisering är en het potatis i både finländska medier, rikssvenska och har också omnämnts i den statliga ryska nyhetstjänsten Sputnik News.

Debatten fick sin början genom försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) uttalande om att man borde se över den Åländska demilitariseringen. Uttalandet förkastades av både åländska och rikspolitiker och också president Sauli Niinistö försvarar Ålands demilitarisering.

Martin Scheinin, professor i internationell rätt säger att Ålands demilitarisering är av både historisk och politiskt betydelse, skriver Svenska yle. Han menar att Finland inte borde låta sig provoceras av Ryssland och stå fast vid Ålands demilitarisering, som han anser vara viktig.

Scheinin säger att försvarsministerns uttalande riskerar att skapa spänningar i det politiska läget och kallar hans agerande för ansvarslöst och att statsminister Juha Sipilä (C) borde agera, skriver Svenska yle.

Utrikespolitiska institutets forskare Charly Salonius-Pasternak skiljer sig markant från Scheinins. Han anser att man visst bör diskutera Ålands politiska ställning och att det i själva verket är Ryssland som tjänar mest på den nuvarande situationen.

– Det centrala problemet är att Finland har förbundit sig att försvara Åland, men får ändå inte förbereda ett försvar av Åland. Det här försämrar Finlands möjligheter att vid behov kunna försvara Åland, säger han till Svenska Yle.

Ålands demilitarisering kommer idag att diskuteras på Yles TV1 i programmet A-studio: Talk, klockan 21.05. Panelen består av Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, riksdagsledamot Sofia Vikman (Saml) samt statsvetarna Pekka Visuri och Jukka Tarkka.