DELA
Foto: Erkki Santamala

Förfalskade kreditkort gav villkorligt fängelse

Villkorligt fängelse i sex månader blev tingsrättens dom för den man som ägnat sig åt så kallad skimning ombord på Viking Lines m/s Mariella.
Det var den 20 oktober 2014 som mannen, som är född 1981, använde ett flertal förfalskade kontokort vid olika inköp av varor och tjänster ombord på Mariella. Även andra personer i hans resesällskap ska ha handlat med de förfalskade kontokorten ombord på färjan till ett värde av sammanlagt 3 756,90 euro. Mannen åtalades i tingsrätten för grovt betalningsmedelsbedrägeri samt grov förfalskning.

Skimning

Den nu dömde mannen och hans resesällskap har framställt, innehaft och använt falska konto- och id-kort. För framställande av kontokorten har man använt utrustning i form av en kortläsare, en dator och magneter som hittats ombord på m/s Mariella.

Enligt Centralkriminalpolisens utlåtande har de förfalskade kreditkorten haft information på magnetremsan som skiljer sig från den tryckta informationen på kortet. Skimning är en form av kontokortsbedrägeri där någon olovligen använt en avläsare för att kopiera informationen i en magnetremsa på ett kontokort till ett annat kort. När kontokortet används hamnar räkningen hos den som det kort som informationen kopierades ifrån. Tingsrättens uppfattning är att skimning är vad som pågått i detta fall, står i domen.

Mannen, som inte är straffad sedan tidigare, erkänner delvis i förundersökningsförhör att han försökt betala två gånger i tax-freebutiken med ett kontokort men uppger att han hittat det i hamnen i Helsingfors.

Den dömde mannen ska betala 348,44 euro samt ränta till Viking Line Ab för de utredningskostnader de haft till följd av brottet, beslutar tingsrätten. Om mannen ska ersätta staten för de statsmedel som utbetalats till hans advokat beslutas senare.

Tingsrätten handlägger senare målet mot övriga i resesällskapet och tar efter det ställning till om någon eller några är ersättningsskyldiga till Viking Line Ab. Domen har ännu inte vunit laga kraft.