DELA
Foto: Johan Orre

Flera tunga Centernamn taggade på lantrådsposten

Flera starka Centerkandidater vill bli lantråd, om partiordförande Harry Jansson inte blir invald i lagtinget.
I lagtingspartierna Liberalerna, Socialdemokraterna, Ålands Framtid och Moderat Samling är det klart att partiordföranden är lantrådskandidaten, visar Nya Ålands rundringning.

Men inom Centern höjs nu röster för att partiet borde utse en lantrådskandidat inför lagtingsvalet. Motivering är att väljarna ska veta vem som blir lantråd.

Frågan är aktuell eftersom Harry Jansson (C) i det förra lagtingsvalet inte kom in för egen maskin med 136 röster utan sitter som ersättare för nuvarande infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C). I förlängningen ledde Janssons resultat till att Centern inte tog lantrådsposten trots att partiet kammade hem flest röster.

Enligt flera högt uppsatta källor inom partiet finns det ett missnöje med Harry Jansson som partiledare. Men att byta ut ordföranden nu är inte aktuellt eftersom ordförandevalet i höst avgörs först efter valet.

Nyan har också ringt runt till några av de tunga Centernamnen. Samtliga vidhåller att det naturliga är att partiordföranden för det största partiet blir lantråd om de personliga rösterna är tillräckligt många.

Ingen av kandidaterna tackar heller nej till posten då de får frågan om de är intresserade

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!