DELA
Foto: Jonas Edsvik

Färre pandemirestriktioner i februari

Om den nuvarande belastningen på sjukvården inte ökar kan ett antal covid-19-restriktioner lättas i landskapet från och med vecka 6, den 7 februari.

Det skriver landskapsregeringen i ett utlåtande till statsrådet om restaurangers öppethållningstider.

Vecka 2 och 3 var fjortondagarsincidensen på Åland 3 600 per 100 000. Antalet personer som vårdades på sjukhus var mellan 2 och 4. Ingen som fått smittan vårdades på intensivvårdsavdelningen.

Landskapets samarbetsgrupps bedömning är att samhället kan öppnas upp från och med vecka 6 om belastningen på sjukvården inte ökar.

Det skulle innebära att offentliga tillställningar kan tillåtas med högst 50 deltagare i lågriskevenemang och högst 20 deltagare i högriskevenemang.

Den nuvarande rekommendationen att helt undvika privata tillställningar och hobbyverksamhet inomhus ändras till en rekommendation om maximalt 20 deltagare. Undantag görs för barn och ungdomar och lag i seriespel.

Samarbetsgruppen bedömning är att restauranger kan ha öppet till kl. 23 och sälja alkohol till kl. 22 från vecka 6, också det förutsatt att belastningen på sjukvården inte ökar. Nu är serveringstiderna och öppettiderna begränsade till kl. 17 respektive kl. 18.

”Falsk trygghet”

I ett utlåtande till statsrådet om EU:s digitala covidintyg skriver landskapsregeringen att tillämpningen av intyget inte effektivt bidrar till att stoppa smittspridningen och att det i stället kan förvärra spridningen genom att skapa en falsk trygghet.

För att kunna planera en stegvis avveckling av restriktioner är det viktigt att den framtida tillämpningen av covidintyg är förutsägbar. Landskapsregeringens bedömning är att en nationell tillämpning av EU:s digitala covidintyg inte ska gälla efter den 15 februari.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp