DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>POTENTIELLA EMIGRANTER Bakre raden från vänster Erwin van Iwarden, Martine Nienhuis, Naomi Levels, Tamara Tapia och Peter Vrehen. På den främre barnen Sigrid 13, Anna-Marte 11 och Jonas 8.

”Får vi jobb kommer vi”

Fem vuxna och tre barn från Holland har i veckan bekantat sig med Åland. De är alla redo att flytta hit - om de erbjuds jobb.

Erwin van Iwarden, Martine Nienhuis och deras tre barn Sigrid 13, Anna-Marte 11 och Jonas 8, Naomi Levels, Tamara Tapia och Peter Vrehen har varit på Åland med utgångspunkten att eventuellt flytta hit.

För några månader sedan visste de inte ens att Åland fanns. Den första kontakten etablerades via den värvningskampanj som Team Åland och Arbeta & Bo på Åland arrangerade under den stora emigrationsmässan i Utrecht i i februari. Kampanjen väckte tillräckligt med nyfikenhet för att flera holländare skulle nappa på den åländska inbjudan att komma hit.

Det första av flera Ålandsbesök inleddes i söndags.

– Vi har mötts av många leenden. Vi är imponerade av gästfriheten, öppenheten och vänligheten, säger Erwin.

– Och också av det välorganiserade samhället med bra social service och infrastruktur, säger Peter och Tamara.

Erwin är ingenjör i byggbranschen, Martine sjuksköterska, Naomi psykolog, Tamara undersköterska och Peter fysioterapeut.

Samtliga har jobb i dag men är beredda att packa väskorna. Av två orsaker: Den åländska naturen och vårt samhällssystem som uppfattas som betydligt mindre byråkratiskt än det holländska.

– Får vi erbjudande om arbete kommer vi, säger alla i gruppen.