DELA
Foto: Erkki SantamalaUPPROR Byborna i Emkarby är upprörda över det som de ser som en skrotlager på en arrendetomt. Den information fastighetsägaren fått är att upplagringen av båtar, formar för båttillverkning och mycket annat är tillfällig medan arrendatorn uppger för Nya Åland att han inte har för avsikt att flytta bort grejerna.

”Ett växande skrotupplag” anser Emkarbybor

Stora containrar utan bygglov. Gjutformar och annan tillverkningsutrustning på långtidslagring.

Byborna i Emkarby i Finström är upprörda över det som de betraktar som ett skrotupplag som växer okontrollerat.
Under det senaste året har gjutformar för plastbåtar, maskiner, en gammal bil och rivningsavfall lagrats på en bostadstomt i byn. Byborna vet inte vad som är avsikten, bara att tomten fylls på med jämna mellanrum.

Droppen kom när fyra stora containrar placerades ut på tomten i början av sommaren. Så stora containrar fordrar bygglov, något som tomtarrendatorn inte har.

– Det ser ut som ett skrotupplag och vi vet inte hur mycket grejer som ska föras hit eller vad som ska hända med det, säger bybor som nu har tröttnat.

Tomtarrendator är Hans Johansson, ägare till företaget Båthuset i Mariehamn. Företaget har nyligen bytt verksamhetslokal och i byn gör man antagandet att det handlar om saker som flyttats till tomten i väntan på att den nya lokalen tas i bruk.

Åtminstone hoppas man på det – men så blir det knappast.

– Det här är mitt och min frus privata saker och vårt privata lager. Det har inget med Båthuset att göra. Sakerna står på vår egen tomt. Det är främst en granne som bråkar. Om man har synpunkter kan man väl ringa till mig.

Men det är ju inte er tomt? Ni arrenderar den ju?

– Det är min tomt och jag har de saker jag vill ha där. Jag har papper på att det blir min tomt.

På hur lång tid arrenderar ni tomten?

– Det är vår sak. Vad spelar det för roll om vi arrenderar den i hundra år?

Förstår du om byborna tycker att det ser råddigt ut med alla båtformar, båtar, containrar och högar?

– Absolut inte. Jag gör vad jag vill med min tomt. Det här är bara löjligt. Har ni inget viktigare att hålla på med på den här ön?

Vad ska hända med alla grejer, planerar du båttillverkning på tomten?

– Nej.

Har du planer på att flytta bort grejerna?

– Absolut inte. Om jag tänker föra dit mera? Det är min sak. Ryms det mera så för jag dit mera. Inte frågar jag ju heller andra vad de har på sina gårdar.

 

Läs mer i fredagens Nya Åland.