DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ersättningsfrågan tas upp efter domen

– Paf är just nu inne i en process där det prövas om vi har agerat enligt regelverket. Därefter hanterar vi eventuell ersättningsskyldighet.
Så kommenterar Pafs kommunikationschef Anders Sims Nya Ålands artikel i måndags om det brittiska spelbolaget Gala Coral.

I fjol betalade Gala Coral på eget initiativ tillbaka cirka 850 000 pund till en värnlös person som blivit bestulen på pengarna av en elektriker som spelat upp dem på onlinespel och casino.

Brittiska spelmyndigheten konstaterade att Gala Coral hade misslyckats med sin plikt att motverka penningtvätt och problemspelande och att bolaget inte ställt tillräckligt med frågor kring spelarens stora insatssummor.

Fallet har vissa likheter med den åländska förskingringshärvan som pågick från 2009 till senhösten 2012 när en bokförare spelade bort stora summor med stulna pengar på Pafs nätspel. Paf har, i motsats till Gala Coral, från början motsatt sig återbetalningsansvar till de bestulna bokföringskunderna med motiveringen att man inte gjort något fel.

Anders Sims kommenterar det som han ser som den största skillnaden mellan de två fallen.

– Fallet som beskrivs i tidningen skiljer sig från det fall som Paf är inblandat i. I det brittiska fallet fann en myndighet att spelbolaget hade gjort fel och därefter betalades ersättning ut, säger han.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!