DELA
Foto: VILTVÅRDARE Erik Jansson var på plats för att motta sin utmärkelse.

Erik och Robin är årets viltvårdare

Erik Jansson och Robin Förbom är utsedda till årets viltvårdare. Utmärkelsen delades ut under Jaktens dag på Ålands jakt och fiskemuseum i Eckerö.  På bilden syns Erik Jansson som var på plats för att motta sin utmärkelse.

Erik Jansson från Finström utses till årets viltvårdare för sitt genuina intresse för djur och natur. Han stora kunskap kring Ålands flora och förmåga att inspirera och dela med sig av kunskapen till sina jaktkompisar er en stor orsak till att han får priset står det i motiveringen. Ytterligare kan man läsa att han tillsammans med sin hund Atlas bedriver aktiv jakt på mårdhund vilket tros vara en bidragande orsak till att Orrarna åter kan ses i Kullaskogarna. Han bedriver även skyddsjakt i skärgården för att se till så att sjöfåglarna får häcka ifred och vintertid ser han till så rådjuren får mat.

Utmärkelsen Årets viltvårdare går även till Robin Förbom. Han får utmärkelsen för sitt stora engagemang kring att hålla predatorer borta ur faunan. Förbom nomineras av Lemlands jaktvårdsförening och i motiveringen kan man läsa att han under de senaste tre åren nedlagt 268 mårdhundar och skogsmårdar. Med sina fem viltkameror håller han även ständigt uppsikt över omgivningarna och är alltid snabb med att rycka ut om någon av kamerorna ger utslag. Man betonar även Förboms engagemang kring skyddsjakt på häckningsskär.

Julia Johansson

julia.johansson@nyan.ax