DELA
Foto: TV4TV-AKTUELL Ålandsbördiga kriminalkommissarien Bo Åström (till höger) tar sig tillsammans med Mark Safarik an ouppklarade mord i TV4-satsningen "Svenska fall för FBI", som sänds i vår.

Ålandsbördig polis i tv-serie

Bo Åström, med rötter på Kökar, är en av Sveriges mest erfarna kriminalkommissarier. Nu tar han sig an ouppklarade mordfall i TV4s nya satsning ”Svenska fall för FBI”.

– Varje ouppklarat mord betyder att det går en mördare lös och det ska det fan inte göra, säger Åström till Nya Åland.
Han har klarat upp fler mord än de flesta svenska mordutredare. Han har varit kriminalchef och arbetat på svenska rikspolissyrelsen och 2005-2006 ledde han i FNs regi utredningen efter mordet på Libanons före detta premiärminister Rafic Hariri.

Men att det blev polisbanan för Bo Åström var egentligen en slump. Han studerade juridik på Stockholms universitet och fick sommarjobb som notarie på polismyndigheten. Där hamnade han midsommarafton 1980 mitt i utredningen av ett mordförsök på Möja.

– Jag blev spindeln i nätet i kontakt med utredare, åklagare, rättsläkare med mera och då öppnades en helt ny värld för mig, berättar han.

Bo Åströms pappa, Börje Åström, växte upp på Kökar, men Bo själv är född Sverige. Sin barndoms somrar tillbringade han dock på Kökar, där familjen fortfarande har sommarstuga.

”Svenska fall för FBI” startar 27 april. På bilden syns Bo Åström (till höger) tillsammans med Mark Safarik, före detta mordutredare på FBI

Läs mer i papperstidningen!