DELA
Foto: Pressbild

Eerola med i porrvideo – får inte bli NR-president

De övriga partierna låter inte Sannfinländarnas riksdagsledamot Juho Eerola bli president för Nordiska rådet, skriver tidningen Helsingin Sanomat. Den huvudsakliga orsaken är en musikvideo där Eerola uppträder i en porrscen. Videon innehåller också narkotikamissbruk.
Nordiska rådets session väljer ny president och vice president i Köpenhamn i november. Eerola är nu ordförande för Finlands delegation i Nordiska rådet. Delegationens ordförande blir ofta Nordiska rådets president när det aktuella medlemslandet tar över ordförandeskapet, men det godkändes alltså inte av de övriga partierna. I stället föreslås åländska Britt Lundberg, som tidigare varit talman för Ålands lagting, till presidentposten. Lundberg hör till åländska Centern.

Har inte stöd

I stället får Eerola bli vice president för Nordiska rådet. Enligt HS gjorde de övriga partierna klart för Eerola att han inte har stöd för uppgiften som president och att ”det inte lönar sig att dunka huvudet i väggen”.

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson säger att SFP förde fram Britt Lundberg och att alla partier ställde sig enhälliga bakom henne. Henriksson vill inte gå närmare in på diskussionerna.

– Det här är resultatet av förhandlingarna och jag är mycket nöjd med att Britt Lundberg föreslås bli president.

I förra veckan sade Britt Lundberg till Nya Åland att hon och Juho Eerola skakat hand för ett gott nordiskt samarbete. Nya Åland har under gårdagen försökt nå Lundberg för en kommentar om hon kände till musikvideon men inte lyckats.