DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>BORDEN BOKADE Inför födelsedagen ville en boende på ett kommunalt servicehem bjuda hela personalen på middag och 23 personer, inklusive föreståndarn, anmälde sig utöver jubilaren själv. Eftersom vårdpersonal inte ska ta emot gåvor av klienter ställdes festen in i ett sent skede.

Dyr bjudmiddag avstyrdes i sista stund

Borden på restaurang Nautical var beställda. 23 vårdare och tjänstemän hade anmält sig och valt maträtt.

Men i sista stund avstyrdes den dyra middagen som en klient i äldreboendet ville bjuda på när hon fyllde jämna år.
Var går gränsen för vad vårdare och annan personal i en kommun får ta emot i gåva av klienter som bor och vårdas i hemmet?

Den frågan har aktualiserats med besked i en åländsk kommun på sistone.

– Det här är en viktig fråga som rör alla kommuner och alla som vårdas. Alla i vården har ett ansvar. Man ska inte ta emot gåvor av klienter som är i beroendeställning till vårdarna, säger en insatt person som Nya Åland pratat med om fallet.

Det var inför 90-årsdagen i april som klienten ville visa sin uppskattning för vårdpersonalen genom att bjuda på trerätters middag inklusive drycker på Nautical. En anmälningslista sattes upp och 23 personer anmälde sig, bland dem vårdhemmets föreståndare kommunens socialarbetare. Bord beställdes, extrapersonal kallades in och alla anmälda hade antecknat vald maträtt på listan.

Notan skulle ha gått på flera tusen euro – om bjudmiddagen hade blivit av. Men av någon anledning ställdes den in.

Föreståndaren har bytt jobb sedan det här hände. Därför går frågan till kommundirektören i den aktuella kommunen.

Vilken är din inställning till den planerade bjudmiddagen?

– Inom det kommunala kan man inte låta sig bjudas på vad som helst även om tanken säkert är god och den som vill bjuda inte har några baktankar.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!