DELA
Foto: Stefan Öhberg

Domen avgör om ny granskning görs

– Jag vill vänta på domen för att se om jag går vidare.

Det säger kammaråklagare Stefan Creutz som bekräftar att en ny förundersökning inletts om Viking Grace eventuella ansvar för olyckan.
Förra veckan hölls den två dagar långa rättegången i Stockholms tingsrätt mot taxibåtens förare Anders Waldvik som åtalades för vårdslöshet i sjötrafik och vållande av kroppsskada. Kammaråklagare Stefan Creutz yrkade på att Waldvik skulle dömas till dagsböter, berättade tidningen Skärgården i går.

Waldviks försvarare ville fria Waldvik helt och hållet och lade skulden på Viking Grace.

Åklagaren menade att taxibåtens förare inte hållit tillräcklig utkik och att han kört för fort i dimman som rådde när olyckan skedde i den trånga farleden.

Försvaret pekade på att internationella sjöfartsregler förpliktar ett fartyg att vidta en rad åtgärder om ett annat fartyg inte uppför sig som förväntat inför ett möte.

Domen ges den 11 september. Till Nya Åland säger åklagare Stefan Creutz att han avvaktar domen innan han bestämmer om han går vidare eller inte.

– En ny förundersökning är inledd men det finns ingen misstänkt person i det här läget. Förundersökningen aktiveras om det finns anledning till det, men i dag är graden av misstanke ganska låg.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!