DELA

Det är mycket man inte måste

Inga Heller har, lagom till årets rusningstid – försommaren – då allt ska rustas och fixas med, hus och torp, bil och husbil, trädgårdsland och grönsaksland, kropp och själ, hår och kläder, relationer och f-n och hans moster, helt seriöst börjat hylla sysslolösheten.

Göranslös, kan man faktiskt vara, har hon upptäckt.

Alla ska vi ju ha allt i toppskick inför den nalkande sommaren.

Just i denna rusning har Inga Heller skaffat sig ett nytt motto – något inspirerad av den kloke gobbin därhemma. Mottot lyder:

Det är mycket man inte måste.

Som det där med att rensa rabatter, det gör hon numera väldigt lite. Rycker bara det värsta när hon går förbi någon försommarkväll.

I rabatten kommer blomprakt likväl. En och annan tulpan, en och annan ros, löjtnantshjärtat blommar som bäst – den är bäst – och där man minst anar det dyker det upp ett exemplar av vardera tusensköna, pensé, midsommarblomster, ja till och med en kungsängslilja har behagat breda ut sin rutiga kjol just i denna rabatt.

Naturen sköter själv om försådd och sådd, plantering och vattning, gödsling och gallring och f-n och hans moster.

Tvätt av bil är något familjen i stort sett frångått. Gobbin har efter åratal av opinionsbildning från frugans håll förstått att, som det heter, bara ytliga människor tvättar bilen.

Så det lämnas ogjort. Rätt ofta. Precis som renovering av kök och badrum, tak och hängbräder, nyinköp av gardiner och sängkläder, tillika modeplagg, modemat, och modedeckare.

Det är så mycket man inte måste. Man måste inte ens läsa boken som heter ”Det är mycket man inte måste” skriven av Tomas Sjödin. Det räcker ju med bara rubriken, det inser ju vem som helst.

En sak man däremot måste i dessa dagar är att stå under ett blommande körsbärsträd när det fläktar en aning och vinden är ljum och blåser ner vita kronblad så axlarna blir vita som snödrivor och se upp och in i blombladen och se solen genom trädet och känna att munnen där mitt i nyllet liksom ler som av sig själv.

Det är försommar igen. Och f-n och hans moster.