DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>OMSORG VIKTIGAST Politik handlar om att prioritera, säger Runar Karlsson. Enligt hans mening bör sjukvård och omsorg gå före utbyggnad av kortrutten.

Centerledamot vill avblåsa kortrutten

Kortruttsutbyggnaden blir för dyr och måste läggas på is.

Det anser lagtingsledamot Runar Karlsson (C).

Enligt Runar Karlsson har Åland levt över sina inkomster under de senaste åtta åren. ”Landskapet Åland har ännu inte tvingas låna för varken investeringar eller drift. Detta tack vare att Landskapet sparade mellan åren 1995 till 2007 drygt 160 miljoner euro. Av dessa 160 miljoner återstår nu ca 20 miljoner”, skriver han i en insändare.

Politikerna måste nu prioritera, anser han, och menar att kortruttsprojektet bör läggas på is till förmån för äldreomsorg och sjukvård.

Har du alltid haft den här uppfattningen?

– En gång i tiden var jag lite mer positiv till kortrutten, speciellt när jag var trafikminister och det var mitt jobb att få fram planer och idéer. Men innerst inne har jag funderat på om det verkligen är värt pengarna. Är det rimligt att satsa mellan 80 och 100 miljoner euro på de skärgårdskommuner som ligger längst bort och där befolkningen minskar? Det är nog så som flera tänker, fast de inte vågar berätta.

Infrastrukturminister Veronica Thörnroos tar avstånd från yttrandet.

– Jag har diskuterat detta med partiets ledning och vi är starkt eniga kring att det är ett personligt utspel som Runar gör. Det har inte förankring hos Centern.Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!