DELA
Foto: Jonas Edsvik

Cdon stoppar alla leveranser till Åland

Näthandelsföretaget Cdon.com har stoppat alla leveranser till Åland.
Ägarbolaget Qliro Group tog beslutet efter att Nya Åland förra veckan skrev om hur åländska Cdon-kunder har kunnat köpa varor momsfritt utan att behöva tulla in dem – även när värdet överstiger den momsfria gränsen.

Varorna har köpts på Cdon:s finländska sajt och betalats via elektroniska fakturor som Qliro Group skickat ut. Fakturorna har inte innehållit någon moms men kunder har kunnat hämtat paketen på posten utan krav på intullning eller dokument som visar att momsen betalats.

Alla stämplar och etiketter på paketen i de beställningar som Nya Åland låtit göra i höst tyder på att varorna är packade och postade på Åland.

Och om både avsändare och mottagare finns på Åland ska momsen ingå i säljarens faktura.

Avsändare är aktiebolaget Cdon Alandia, som ägs av Qliro Group. När Nya Åland kontaktade Daniel Eriksson, åländsk representant i Cdon Alandias styrelse, hänvisade han till Qliro Groups kommunikationschef Erik Löfgren.

Efter den första kontakten med Nya Åland inledde Qliro Group ”en intern utredning för att kunna utreda vad det är som brister i hanteringen”.

På Löfgrens begäran sände vi en kopia av en orderbekräftelse för ett Cdon-köp – där momsen ingick – och fakturan från Qliro Group utan moms.

Vi konstaterade att paketet anlände med en åländsk poststämpel, att avsändaren hade en åländsk adress och att ingen förtullning behövdes.

Returadressen var åländsk också den. Varorna ska returneras till Cdon Alandias postboxadress i Mariehamn.

Inte en frankering

Men varorna har skickats från Sverige till Åland, svarar Erik Löfgren.

– Poststämpeln, eller märkningen som ser ut som en frankering i övre högra hörnet, är i realiteten ett tryck på fraktetiketten som fästs på paketet före utleverans från lagret.

Och det görs enligt Erik Löfgren i Sverige för Cdon Alandias räkning.

Varför har köparna då inte behövt tulla in varorna?

– Det förefaller som att angivandet av en lokal avsändaradress kan ha påverkat hanteringen när paketet nått Åland och att leveranserna då inte stoppats för förtullning som normalt, är Erik Löfgrens förklaring.

Dialog med tullen

Leveranser som har skickats lokalt inom landskapet ska enligt honom ha fakturerats korrekt inklusive moms. Qliro Group har ”inlett en dialog” med tullen på Åland för att ”retroaktivt rätta till felet”.

– Vår målsättning är att få en lösning till stånd som inte på något sätt drabbar våra kunder.

Men tills vidare har Cdon alltså stoppat alla Ålandsleveranser.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Läs tidigare artiklar:

Oklart om momsfrågan i Cdon-köp

Momsen försvinner vid Cdon-köp

Cdon-utredning växer till Sverige